Vyprážané domáce pirôžky

Pre niekoho to môže byť nostalgia za minulými časmi a pre niekoho príležitosť pripraviť si doma chutné občerstvenie. Pirôžky budú pomerne rýchlo hotové, netečie z nich olej a plnku môžete vymeniť podľa svojho uváženia.

RECEPT:
Cesto
500 g polohrubá múka
300 ml vlažného mlieka
42 g droždia čerstvého
1 celé vajíčko
1 uvarený zemiak /ktorý sme si uvarili v šupke/
1 PL oleja
2 PL kryštálového cukru, štipka soli
plnka:
200g mletého maku
200g slivkového lekváru
1 PL rumu
1 KL citrónovej kôry
a podľa potreby práškový cukor a mlieko, ak by bola zmes príliš tuhá.


POSTUP:
Droždie vymiešame s cukrom na kašičku. Pridáme časť z vlažného mlieka (asi 50 až 100 ml) a necháme prikryté utierkou asi 10 minút kysnúť. Uvarený vychladnutý zemiak na jemno nastrúhame a pridáme k osolenej múke. Pridáme tiež vajce, lyžicu oleja a nakysnutý kvások spolu so zvyškom vlažného mlieka. Spracujeme hustejšie cesto, pričom podsýpame múkou, ak by sa lepilo. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Malo by stačiť 30 minút a cesto takmer znásobí svoj objem.
Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku. Zmiešame mak s lekvárom, pridáme rum a citrónovú kôru a cukor podľa chuti. Plnka musí byť hustá, ale nie suchá. Správnu konzistenciu môžeme doladiť pridaním mlieka. Vykysnuté cesto na pirôžky rozvaľkáme asi na centimetrovú hrúbku do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 25 dielov. Na každú časť dáme kúsok plnky. Pirôžky zavinieme, boky prstami pevne stlačíme. Rukou vyšúľame valčeky, ktoré necháme chvíľočku nakysnúť. Než došúľame posledný, rozohrejeme si v hlbokej panvici olej. Pred smažením pirôžky ešte raz jemne vyšúľame do dlhšieho valčeka a pomaly vkladáme do panvice. Olej musí byť rozohriaty, ale plameň slabý, aby sa pirôžky nepripálili. Počas celej doby pirôžky otáčame, aby sa smažili rovnomerne. Hotové sú za 5 až 10 minút, keď sú krásne zlatisté.
Vtedy ich odložíme na papierové utierky a môžeme začať ochutnávať.

Dobrú chuť a úspech pri príprave  vám praje Mária H.