Olivovník evropský, Olea europaea, Oliva

Olivovník európsky je vždyzelený strom pôvodom z Ázie. Jeho plody, olivy sa používajú ako ovocie. Rodiť začína asi po siedmich rokoch po vysadení. Okolo dvadsiateho roku poskytuje olivovník bohatú úrodu. Po 150 rokoch úroda olív klesá. Najstaršie stromy majú až 1500 rokov (olivovník v Ithaca, Grécko).

Dnes sa olivy pestujú hlavne v Stredomorí a v Kalifornii. Bolo vedecky dokázané, že v týchto oblastiach sa u väčšiny ľudí v moči nachádza vyššia koncentrácia oxidačných produktov, považovaných za ukazovateľa procesov podporujúcich vznik rakoviny (najmä Španielsko a Taliansko).

Uplatnenie:
Okrem zelených olív, ktoré sa zberajú na jeseň, existujú tmavé olivy zberané začiatkom decembra. Nejde o inú úrodu, zelené olivy sú len nezrelá forma tmavých olív. Z olív sa získava z prvého lisovania veľmi kvalitný olivový olej, lisovaný za studena (Virgin Oil), výlučne mechanickým spôsobom. Kvality olív a olivového oleja používali už starovekí Gréci aj Rimania. Podľa vedcov olivy majú veľmi pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Vďaka svojim antioxidačným účinkom hrajú veľkú úlohu proti stárnutiu, civilizačným a srdečným chorobám. Pomocou olivového oleja je možné pomôcť v liečbe mnohých kožných chorôb. Hlavnú devízu olivového oleja predstavujú chemicky stabilné mononenasýtené mastné kyseliny. Strava s ich vyšším obsahom znižuje celkový cholesterol, zvyšuje HDL (dobrý chlesterol), eliminujú riziká srdcovo – cievnych ochorení, krvných zrazenín a ako sme už konštatovali, chráni pred rakovinou. Olivy zlepšujú trávenie a chuť k jedlu. Niekoľko olív pred hlavným jedlom pomôže zvýšiť hladinu žalúdočných štiav a tak urýchliť trávenie. V ľudovom lekárstve sa olivový olej používal pri bodnutí hmyzom, popáleninách, bolestiach svalov, kĺbov, ľadvín a pod. Zelené aj zrelé (čierne) olivy sa nakladajú. Olivové extrakty sa používajú v kozmetike, najmä pre vitamín krásy – vitamín E (obsahujú aj vitamíny skupiny B a betakarotén, vitamín A a C).

Ilustračné foto: Olivovníkový háj

Zhrnutie účinkov olív na organizmus:

• sú bohaté na sodík, draslík a vápnik, minerálne látky dôležité pre pevnosť kostí, zubov a svaloviny (majú priaznivý vplyv najmä na vývoj detských kostí),
• vyznačujú sa mierne preháňavým a antibakteriálnym účinkom,
• znižujú vylučovanie žalúdočných štiav (odporúčame pri liečbe ťažkostí so žalúdkom a dvanástnikom),
• stimulujú vylučovanie žlče a pomáha uvoľňovať menšie žlčníkové kamene,
• chránia pred nádorovými ochoreniami
• pomáhajú liečiť rany,
• majú antioxidačné účinky,
• posilňujú srdce a imunitu,
• chránia pokožku pred starnutím.

Odporučenie:
V jednej lyžici oleja je asi 1,7 g vitamínu E, čo predstavuje približne 8% odporúčanej dennej dávky. Éčko sa považuje za účinný antioxidant, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, obnovu a rast svalovej hmoty, podporuje plodnosť a činnosť pohlavných žliaz.