Skvelé tipy, ako svojpomocne dať do poriadku pripálené hrnce

Možno ste sa len pozabudli alebo jednoducho ste nezamiešali ohrievané jedlo vybraté z chladničky, ktoré je oveľa hustejšie, než keď ste ho tam dávali. Stačilo pár minút a pripálený kastról je na svete. A vydrhnúť ho nebýva ľahké. Tu je pár trikov našich babičiek, ako ho vyčistiť pomerne ľahko a bez zbytočného drhnutia.

1. Soľný roztok

Nech už budete používať ktorúkoľvek z nižšie uvedených metód, vždy z hrnca najskôr opatrne odstráňte čo najväčšie množstvo pripálených zvyškov jedla. Potom do neho buď vlejte vriacu vodu, alebo ju v ňom uveďte do varu. Následne vmiešajte väčšie množstvo soli, nebojte sa do vody nasypať pokojne celé kilo. Často totiž záleží práve na sile soľného roztoku. Potom hrniec s roztokom odstavte približne na 24 hodín. Po uplynutí tejto doby slanú vodu znova uveďte do varu a krátko povarte. Po chvíľke môžete skúsiť opatrne drevenou špachtličkou pripáleniny na dne uvoľniť. Obsah potom vylejte a hrniec normálnym spôsobom vyčistite. Pripálenina by mala zmiznúť.

2. Čierny čaj

Ak ste obsah v kastróle nepripálili príliš a ste milovníčkou čierneho čaju, môžete vyskúšať ten. Pripravte si z neho silnejší odvar, pridajte trochu soli a nechajte 24 hodín odstáť. Potom hrniec klasicky umyte hubkou a saponátom.

3. Jedlá sóda či kypriaci prášok

Ak nie ste milovníčkou čaju alebo nechcete na výsledok čakať celý deň, potom vyskúšajte klasickú jedlú sódu. Tá vie nielen vybieliť zuby, odstrániť škvrny od potu a pomôcť pri upratovaní, ale aj s pripálenými hrncami dokáže zázraky. Do hrnca s pripálenými zvyškami jedál nalejte vodu asi do výšky 1 centimetra nad pripáleninou, nasypte sódu a krátko povarte. Ak sa pripálenina nezačne počas varenia odlupovať, nechajte pôsobiť pokojne do druhého dňa a potom vyčistite drsnejšou stranou hubky na umývanie alebo drôtenkou, pozor však na nerezový riad, mohli by ste ho poškriabať. Rovnakú službu ako sóda urobí kypriaci prášok do pečiva.

4. Kuchynský olej

Ak sa vám podarilo pripáliť mlieko, vyskúšajte obyčajný kuchynský olej, ktorý určite v špajze máte. Stačí, keď si ho na handričku alebo hubku trošku kvapnete a pripálenú vrstvu jednoducho pretrite. Nechajte asi desať minút pôsobiť a mlieko pôjde dole takmer samo bez drhnutia a jediného škrabanca.

5. Prášok na pranie

Vyskúšať môžete aj prací prášok. Naozaj máme na mysli ten, ktorý používate na pranie bielizne. Nasypte lyžičku pracieho prášku do 0,5 až 1 litra vody, záleží to od veľkosti hrnca, a nechajte asi 5 minút variť. Pripáleninu potom odlúpnete ako banánovú šupku a hrniec bude zase ako nový.