Bohaté placky z kyslej kapusty a oškvarkov

Hneď ako u starej mamy dokvasila kapusta v súdku do správnej chuti a konzistencie, robila nám takéto kapustovo-oškvarkové placky. Sú fantastické!

Budeme potrebovať:

500 g kyslá kapusta
100 g oškvarky
50 g bravčová masť
1 ks vajce
3 strúčiky cesnak
1 KL rasca
1 PL majoránka

podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
olej alebo bravčová masť na vyprážanie

Postup:
1. Kyslú kapustu ochutnáme, a ak je príliš slaná prepláchneme ju v sitku vodou a následne z nej vytlačíme čo najviac vody.
2. Polovicu oškvarkov nasekáme na menšie kúsky a zvyšok pomelieme alebo nasekáme v kuchynskom robote.
3. Kapustu pokrájame na doske, vložíme do misky a pridáme múku.
4. Do misky potom pridáme masť, kúsky a pomleté oškvarky, vajce, prelisovaný cesnak, rascu, majorán, štipku soli a čierneho korenia a vypracujeme celistvé cesto.
5. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na asi centimeter hrubý plát a veľkým pohárom alebo pomocou dezertného tanierika z neho vykrojíme okrúhle placky, ktoré opečieme na rozpálenom tuku do zlato-hneda z oboch strán.

Za recept ďakujeme Radovanovi Tordovi