Otvorený list predstaviteľov Iuventa Michalovce primátorovi mesta

Vážený pán primátor, vážené mesto Michalovce, vážení Michalovčania.

V posledných dňoch nás zamrzeli informácie prichádzajúce z médii. Aj preto sme sa rozhodli reagovať otvoreným listom…
Vážený pán primátor, vážené mesto Michalovce, vážení Michalovčania…

Tento otvorený list píšeme ako reakciu na informácie vedenia mesta Michalovce, ktoré zazneli minulý týždeň v médiách. Po zverejnení výšky podpory športu resp. Iuventy Michalovce, sme sa po ich vypočutí ako dlhoročný reprezentant mesta cítili dotknutí a sklamaní.

Mesto Michalovce sa v roku 2019 hrdí titulom Európske Mesto športu, čo hodnotíme veľmi pozitívne a vnímame ju ako veľmi prínosné nie len pre mesto, ale aj pre okolitý región.
Iuventu dokonca mesto požiadalo o organizovanie otvorených majstrovstiev slovenska v hádzanej mladších žiakov, mladších žiačok a minihádzanej. Iuventa Michalovce sa tak bude podieľať pravdepodobne na najväčšej športovej akcii počas roka 2019 v meste. Myslíme si, že takýchto športových podujatí si zaslúži mesto Michalovce čo najviac.

Čo nás však zarazilo, bola informácia o finančnej podpore jednotlivých klubov. V tomto roku mesto rozdelí na podporu športu milión eur, pričom najúspešnejší športový kolektív v Michalovciach z tejto čiastky dostane 7,4%!!!
My si podporu mesta vážime! Avšak toto nepovažujeme za ocenenie dlhoročnej práce nášho klubu. Toto nie je pomocná ruka mládeži, ženám, realizačnému tímu či našim partnerom, ktorí dlhoročne podporujú tento klub, len preto že sú jeho najväčšími fanúšikmi.

Pýtame sa, akým kľúčom mesto prerozdeľuje finančné prostriedky pre jednotlivé športy?
V Iuvente dnes, na pravidelnej báze, pracujeme so 400 deťmi v Michalovciach. Deti a neskôr mládež pripravujeme na výkonnostný a vrcholový šport. Či sa to darí? Posúďte sami…
Práve v tomto období Iuventa Michalovce získala po 10-krát Slovenský pohár.V nedeľu nás ocenia 9-krát ako víťaza česko-slovenskej súťaže a v play – off máme ambíciu získať 12. slovenský titul.
Ak sa nám to podarí bude to 9 titul v rade! Pýtame sa ako lepšie reprezentovať mesto Michalovce?

Aký význam majú všetky úspechy a medaile?
Nemalo by práve toto pomáhať, aby sme boli schopní finančne zabezpečiť prípravu ďalších generácií úspešných športovcov?
Zo 17 členného kádra družstva žien,10 z nich prešlo mládežníckymi družstvami Iuventy. V slovenskej reprezentácii žien dnes máme 6 reprezentantiek Iuventy a ďalšie 4 hráčky reprezentácie boli v predchádzajúcom období súčasťou nášho klubu. Chceli by sme sa spýtať, ktorý olympijský kolektívny šport v meste nám môže v tomto konkurovať?
Iuventa Michalovce je dnes značka, je to ukážka kvalitnej práce a pojem úspešného športového klubu na Slovensku. Iuventa Michalovce roky významne reprezentuje mesto Michalovce na Slovensku, v Česku, ale aj v pohárovej Európe.
Všetko však niečo stojí. Prevádzka haly stojí klub takmer 60.000 eur a mestu za daň z nehnuteľnosti a iné poplatky odovzdáme 7.000 eur. Z mesta na podporu činnosti klubu dostávame proti tomu 74 500 eur.
Keď zaplatíme náklady za priestory, kde naši športovci trénujú, zostáva nám na všetko ostatné 7 500 eur!!!

Samotná mládež nás ročne stojí približne 120 000 eur, reprezentácia mesta v pohárovej Európe len v tejto sezóne stála 30 000 eur. Náklady na ženské družstvo, realizačný tím či ostatné náklady radšej vynecháme.
Na záver chceme zdôrazniť, že si uvedomujeme rebríček, respektíve popularitu jednotlivých športov v Michalovciach či vo svete. Nežiadame mesto o rovnakú podporu akú ma futbal či hokej, žiadame férový prístup. Veríme, totiž že náš klub a naši športovci si za svoje výsledky zaslúžia viac ako je zlomok podpory športu v Michalovciach.
Iuventa je výkladná skriňa, nie len slovenskej hádzanej, ale aj slovenského športu.
Podporu mesta vnímame, sme za ňu vďační, ale bohužiaľ podľa nášho názoru podpora nášho snaženia patrične ocenená nie je.
Nám zostáva len veriť, že kompetentní, ktorí o tomto rozhodujú to v plnej vážnosti prejednajú a uskutočnia nápravu. V klube budeme dúfať a veriť, že ľudia ktorí tento krásny šport podporujú,budú po zverejnení týchto čísiel mať ešte chuť na ďalšiu spoluprácu…
ZASLÚŽIME SI REŠPEKT A PODPORU NA ÚROVNI NAŠICH VYSLEDKOV

Iuventa Michalovce


Tento text je súčasťou „Úvahy a komentáre“, nie je redakčným obsahom.