Zemplínsky rezancový koch

Starý, rokmi osvedčený regionálny recept. Existujú rôzne variácie, ale základom sú široké rezance a viacero plniek.

Potrebujeme:
500g širokých rezancov, 50g masla, 50g cukru, 3 žĺtky, vanilkový cukor, 3 bielky na sneh, soľ.
Prvá plnka: 100g mäkkého tvarohu, 30g cukru, 1 žĺtok.
Druhá plnka: 3 lyžice slivkového lekváru, lyžička rumu.
Tretia plnka: 60g orechov, 30g práškového cukru. 20g masla na formu.

Postup prípravy:

Rezance uvarené v osolenej vode a scedíme. V miske vymiešame maslo s cukrom, postupne pridávame žĺtky, vanilkový cukor a rezance. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame. Vymastenú formu naplníme štvrtinou rezancov a na to položíme tvaroh rozmiešaný s cukrom a žĺtkom. Dáme ďalšiu štvrtinu rezancov, potrieme pripraveným slivkovým lekvárom.
Opäť rezance, posypeme osladenými mletými orechmi a zakončíme rezancami.
Zapekáme približne 40 min. pri teplote 170 stupňov a na konci ešte 10 minút pri teplote 220 stupňov, aby sa vrch chytil do zlata.
Pri podávaní posypeme porciu práškovým cukrom.