Vodič BMW úmyselne znemožnil jazdu policajnému autu počas zásahu

DOLNÝ ZEMPLÍN – Keďže je na Slovensku od polnoci 25. novembra vyhlásený núdzový stav a lockdown, policajti kontrolujú dodržiavanie nariadených epidemiologických opatrení, a to nielen na miestach, kde je predpoklad zvýšenej koncentrácie osôb, ale policajtov vo zvýšenej miere môžete stretnúť aj na hlavných cestných ťahoch Košického kraja, kde ich pri kontrole zaujíma najmä dôvod a opodstatnenosť vášho pohybu v čase zákazu vychádzania, respektíve účel vašej cesty.

Dôvod, kam sa v skoré utorkové ráno (30.11.) vybral 32-ročný Ladislav z okresu Michalovce s osobným motorovým vozidlom zn. BMW krátko po 5. hodine ráno, zaujímalo aj „obvoďákov“ pri obci Čečejovce (okr. Košice okolie). Vodič však na znamenia na zastavenie vozidla nereagoval, dupol na plyn a rýchlou jazdou, počas ktorej sa policajtov snažil niekoľkokrát „vybrzdiť“, unikal smerom na obec Buzica. Policajti okamžite začali vozidlo prenasledovať. Počas prenasledovania vodič BMW dvakrát úmyselne znemožnil jazdu služobnému motorovému vozidlo, následkom čoho došlo ku kontaktu áut.

Prvýkrát pred jedným z rodinných domov v obci Buzica počas jazdy úmyselne strhol volant vľavo, čím znemožnil služobnému vozidlu jeho predchádzanie, a hoci došlo medzi vozidlami k nárazu, Ladislav ďalej pokračoval v jazde až do obce Rešica (okr. Košice okolie), kde pri otáčaní sa na súkromnom pozemku miestneho družstva opäť úmyselne narazil do prednej časti služobného motorového vozidla. Našťastie, k žiadnym zraneniam osôb nedošlo, a škody spôsobené na vozidlách boli predbežne vyčíslené na 8.500 eur.

Ani poškodené vozidlo ho neprinútilo zastaviť a vrátil sa opäť do Buzice, a pravdepodobne vysoká rýchlosť bola príčinou toho, že pri prejazde po nespevnenej časti vozovky zišiel do priekopy, kde narazil prednou časťou svojho vozidla do kovovej tyče. Vodič však vzal nohy na plecia a z miesta ušiel.

Na miesto boli okamžite vyslaní policajti rôznych útvarov v pôsobnosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach, ktorí po Ladislavovi rozbehli rozsiahle pátranie. Do pátrania sa okrem policajtov obvodných oddelení zapojili aj chlapci z kriminálky, psovodi so služobnými psami i košickí kukláči, ktorí okolie monitorovali služobným dronom. Muži zákona kontrolovali každý kúsok. Veľkou pomocou boli aj obyvatelia obce Buzica, ktorí policajtov informovali o pohybe podozrivého muža. Počas pátrania po Ladislavovi na úteku sa dokonca zistilo, že mal na železničnej stanici v obci Čečejovce, s kľúčmi schovanými na kolese, pripravené druhé auto, aby mužom zákona prešiel cez rozum.

Policajti sa rozhodli hru na mačku a myš ukončiť a aby Ladislav nadobudol pocit, že sa na jeho hľadanie „vykašľali“, stiahli sa a čakali, ako zareaguje. Do Čečejoviec k pripravenému autu však už Ladislav nedošiel, v obci Buzica „spadol“ krátko po 12. hodine policajtom do náručia.

Dopoludňajšia naháňačka nebola jediným prekvapením, ktoré mal Ladislav pripravené. Počas vykonávania potrebných procesných úkonov policajti zistili, že Ladislav okrem toho, že nerešpektoval nariadené epidemiologické nariadenia a v čase zákazu vychádzania bol na cestách, navyše, auto šoféroval v čase, keď mal vodičský preukaz zadržaný exekučným príkazom, nenastúpil do výkonu trestu odňatia slobody za zanedbanie povinnej výživy aj napriek právoplatnému trestnému rozkazu, o ktorom vedel, pretože si ho v mieste bydliska osobne prevzal. Keďže takto maril rozhodnutie súdu, poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru v Moldave nad Bodvou 32-ročného Ladislava obvinil z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Počas zaisťovania stôp z Ladislavovho vozidla zn. BMW našiel kriminalistický technik neznámu kryštalickú látku a sušinu. Vec z dôvodu vecnej príslušnosti prevzal vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach okolie. Počas prehliadky vozidla služobný pes špeciálne vycvičený na vyhľadávanie drog našiel 4 plastové vrecúška s obsahom zelenej sušiny a 5 plastových vrecúšok s obsahom bielej kryštalickej látky a iné komponenty pochádzajúce z drogovej trestnej činnosti. Všetky nájdené veci boli zaistené a zaslané na kriminalisticko-expertízne skúmanie.
Vyšetrovateľ po zadokumentovaní začal trestné stíhanie pre trestný čin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi.