Dva recepty na Fritule (chorvátska národná špecialita)

Fritule sú tradičné chorvátske pečivo pripomínajúce malé šišky, pripravované najmä na Vianoce alebo Veľkú Noc. Do cesta ide zvyčajne jogurt, citrónová kôra, jablká, hrozienka, rakija.

Chorvátske fritule – recept
Jablko a zemiak uvaríme v makom množstve vody do mäkka a roztlačíme na cesto. Pridáme vajíčko, múku, cukor, škoricu, droždie, štipku soli, hnedý rum a vodu. Vypracujeme cesto o hustote asi ako cesto na lievance. Po vykysnutí vmiešame do cesta rozsekané orechy. Pomocou lyžičky a ruky tvoríme malé guličky, ktoré vypražíme na rozpálenom oleji. Po usmažení prebytočný olej usušíme na papierovom obrúsku a na tanieri posypeme bohato múčkovým cukrom.

Na prípravu prvého receptu budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
500 g hladké múky
500 g polohrubé múky
1 kocka droždia
1 vajíčko
1 jablko
1 zemiak
škorica
štipka soli
orechy
hnedý rum
vlažná voda
olej
múčkový cukor
KL – Kávová lyžička, PL – Polievková lyžica


Druhý recept:  Fritule na splitský spôsob: 

Kvások:
½ balíčka čerstvých kvasníc
3 PL vlažného mlieka
štipka soli
trochu cukru
trochu hladkej múky

Cesto:
kvások
½ kg hladkej múky
2 dl vlažnej vody
1-2 vajcia
5 PL destilátu (vodka)
2 PL mlieka
2 PL oleja
½ ČL soli
2 ½ PL cukru
1 vanilkový cukor
hrsť hrozienok
trochu rumu
nastrúhaná kôra citróna a pomaranča
olej na pečenie
Opis: Malé mäkké voňavé šištičky posypané práškovým cukrom. Môžu sa podávať s ohriatym džemom z lesného ovocia alebo iným džemom podľa chuti.
Postup: V šálke rozmiešame suroviny na hustý kvások a necháme ho trochu vykvasiť. V mise, v ktorej budeme robiť cesto, pomiešame najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, citrónovú a pomarančovú kôru, hrozienka) a potom do nich pridáme vajcia, 2 PL oleja, mlieko, destilát (vodku), rum, vodu a vykvasený kvások. Zamiesime mäkké cesto, ktoré necháme dvakrát vykvasiť – to znamená, že ho po prvom vykvasení znovu zamiesime a necháme vykvasiť druhýkrát.
Na panvicu alebo do hrnca s menším priemerom nalejeme 2 dcl oleja a necháme ho zohriať na vyššiu teplotu. Cesto zoberieme do hrste a vytláčame malé šištičky, ktoré zachytávame malou lyžičkou a vkladáme do horúceho oleja.
Fritule tak získajú pekný okrúhly tvar a budú rovnako veľké. Pražíme do zlatista.
Dobrú chuť.