Zemplínske palacinky s karamelom a jahodami

Palacinka je nekysnutý múčnik, ktorý je vyrábaný z liateho cesta, ktorého základom sú múka, mlieko a vajcia, ktoré môžu byť doplnené soľou, cukrom a dochucovadlami. Má podobu veľmi tenkej placky, pečenej na panvici alebo na rozpálenej doske.

Potrebujeme: pre 4-5 osôb, čas prípravy: 40 minút
Cesto: 2 vajcia, 100 g hladkej múky, 125 ml mlieka, 3 lyžičky masla, soľ
Plnka: 80 g kryštálového cukru, 200 g čerstvých jahôd, mandľový likér, jahodový likér, ovocnú šťavu

Zemplínske palacinky s karamelom a jahodami

Postup prípravy:
Pripravíme si cesto: z rozpusteného masla, hladkej múky, 2 vajec, mlieka a štipky soli vymiešame hladké palacinkové cesto, ktoré necháme 15 minút odležať. Z pripraveného cesta upečieme palacinky.
V panvici na miernom ohni rozpustíme kryštálový cukor na karamel.
Do karamelu vložíme kúsky jahôd a zmes premiešame. Potom jahody opatrne vyberieme z panvice.
Do panvice s karamelom prilejeme mandľový a jahodový likér a ovocnú šťavu. Zvinuté palacinky z obidvoch strán obalíme v pripravenej šťave v panvici. Palacinky vyberieme z panvice, obložíme jahodami a podávame.