Kronika Zemplína 1/2007

Udalosti, ktoré sa udialo na území regiónu Zemplín…. 


(31.1.2007) Preklínanú dlažbu vymenia- Konečne sa dočkajú!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– V tomto roku chce domáca samospráva vymeniť klzkú a zdravie ohrozujúcu dlažbu z taveného čadiča na sídlisku 3.
Ak prší, alebo padá sneh, vyše 20 ročná dlažba z taveného čadiča v časti Centrum na humenskom sídlisku 3 sa v okamžiku zmení na prírodné klzisko. Stačí chvíľa nepozornosti a nasleduje bolestivý pád na sklu sa podobajúce dlažobné štvorce. Občania na stretnutiach so samosprávou žiadali dlažbu už dávno vymeniť za bezpečnejšiu. V rámci celkovej rekonštrukcie mesta sa však postupovalo smerom od centra k okrajovým častiam. V tomto roku prichádza konečne čas aj na výmenu „ nechceného klziska“. Podľa predbežných odhadov rekonštrukcia námestia Centrum si vyžiada 30 miliónov korún. Samospráva chce využiť nový rámcový program, ktorý dovoľuje  čerpať finančné zdroje  EÚ aj na obnovu námestí, zvyšok sa uhradí z mestskej pokladne.  Presná výška nákladov bude známa až po spracovaní projektovej dokumentácie.

(31.1.2007) Zistenia NKÚ: Porušenia za stovky tisíc
ĽUBOŠ ONDOVČIN
TREBIŠOV/MICHALOVCE– Zistenia  Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) potvrdili, že na úradoch práce v oboch okresov porušili rozpočtovú disciplínu a mali nedostatky pri inventarizácií majetku.
Kontrolóri sa zamerali na  roky  2004-2005. Trebišovský úrad v tom čase objednal stavebné práce na detašované pracovisko v Strede nad Bodrogom. Práce uhradili z bežných výdavkov, pričom zákon to nariaďuje zaplatiť z kapitálových. Na úrade sa mali dopustiť chyby aj pri financovaní kúpy aických posuvných dverí v budove v Trebišove. Záver – rozpočtová disciplínu porušili  vo výške 204-tisíc korún. Zaráža, že v Trebišove do inventúrnych hárkov  zapísali aj 2 PC zostavy, dva počítače  a tlačiareň za 158-tisíc, aj keď ich podľa uznesenie polície, pár mesiacov predtým niekto ukradol z vysunutého pracoviska v Kráľovskom Chlmci. Na michalovskom „pracáku“ porušili zákon v roku 2005. Za dodanie dochádzkového systému poskytli firme preddavok 121-tisíc korún, pričom zmluva  poskytovanie  preddavkov úradu neukladala. Za nedostatky sú zodpovední riaditelia, ktorých v inej súvislosti odvolali z funkcie  po zmene vlády.

(30.1.2007) Mladík sa vykastroval
ĽUBOŠ ONDOVČIN
MICHALOVCE– Drastickým spôsobom s následkami na celý život sa rozhodol riešiť rozchod v priateľkou 21-ročný mladík.
Oznámenie o ukončení vzťahu psychicky nezvládol mladý Michalovčan. Po tom, ako mu priateľka povedala, že je medzi nimi definitívny rozchod, podľa jedného zdroja užil omamné, či psychotronické látky. Ďalší zainteresovaný tvrdí, že mladík nebol pod vplyvom medikamentov, či drogy.  Je však isté, že správa o rozchode u neho vyvolala skrat. Mladík si mal stieračom z auta doslova rozsekať semenníky. Následne bol prevezený do michalovskej nemocnice, kde sa mal pokúsiť odrezať si penis. Riaditeľ michalovskej nemocnice Pavol Kuchta s ohľadom na citlivosť prípadu odmietol poskytnúť akékoľvek informácie. Podľa psychiatra, prípad má určite priamu súvislosť s iným závažným ochorením u tohto pacienta. Oslovený urológ tvrdí: „podľa popisu situácie je viac ako pravdepodobné, že mladík sa vykastroval, čím sa  pripravil o úlohu biologického otca“. Podľa košickej krajskej policajnej hovorkyne Jany Demjanovičovej  prípadom sa zaoberajú ako ublížením na zdraví. Do skončenia vyšetrovania sa však nebudú o podrobnostiach vyjadrovať.

(29.1.2007)  Tragédia znova pred súdom
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Po vyše troch rokoch znovu otvoril sudca okresného súdu prípad tragickej dopravnej nehody v Belej nad Cirochou. Pri zrážke vtedy zahynulo päť členov rodiny, vrátane bábätka.
Bývalý policajt, Vasiľ Hunder z Michaloviec, „vafasoval“ 10 rokov väzenia za to, že s džípom v rýchlosti najmenej 76 km/hod.,  s 1,9 promile alkoholu v krvi prešiel do protismeru a čelne sa zrazil s oprotiidúcou Škodou 120.  Z jej päťčlennej osádky zrážku nikto neprežil.  Hunder tvrdil, že džíp nešoféroval on, ale neznámy muž, ktorému pred nehodou odovzdanie šoférovanie svojho auta.  Svedkovia z miesta tragédie však inú osobu v aute nevideli. Alkohol v krvi, zdôvodnil tým, že keď sa prebral z bezvedomia,  potreboval sa niečoho napiť. Tvrdil, že v aute boli fľaštičky s alkoholom, ale tie sa záhadne stratili. Proces obnovili  kvôli novým dôkazom – ale podľa sudcu nič nové v prípade nenastalo. Pojednávanie preto odročil na 21. februára,  kedy by mal v prospech Huntera predstúpiť nový svedok tragédie. Odsúdený ex-policajt žiadal, aby pojednávanie pokračovalo, lebo „už čaká tri roky“. Na upozornenie sudcu, že pojednávanie je odročené, podráždene reagoval slovami „všetci ma považujú za debila.“

(26.1.2007)  „Tunelujú“ mesto
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Už niekoľko týždňov pútajú pozornosť verejnosti hlboké a priestranné šachty na Štefánikovej ulici. Čo sa deje pod zemou? Netradičnou banskou metódou budujú kanalizačný zberač.
Ako možno zabezpečiť výstavbu kanalizácie bez rozkopania mestských ulíc? Možnosť uvidieť to na vlastné oči majú teraz   Humenčania. Zberač na Štefánikovej ulici, ktorý vybuduje košická stavebná firma sa robí metódou bez otvoreného výkopu. Je to vyše 100 ročná banská metóda  raziacim štítom, založená na princípe  oceľovej rúry. V Humennom sa pracuje na dve zmeny, počas jednej vyrazia jeden a pol metra podzemného tunela. Technologický postup a bezpečnosť na pracovisku kontroluje aj Banský úrad.  Prečo nenapredujú práce pri „tunelovaní“ mesta rýchlejšie? Podľa zástupcu stavebnej firmy Igora Kočergina:“ Aj v Humennom sa stretávame s prekážkami v podobe starých, nezakreslených a neznámych kanalizácií“. Výstavba spomínaného zberača je súčasťou 700-miliónového projektu na odkanalizovanie a čistenie odpadových vôd v regióne Horného Zemplína. Až 60 percent nákladov na túto akciu je hradených  z Európskej únie.

(26.1.2007) V Snine čistejší vzduch 
SNINA- Tepláreň na hnedé uhlie v sninskom Vihorlate je najväčším zdrojom znečistenia ovzdušia v meste. Po zrekonštruovaní elektrických odlučovačov na dvoch kotloch, bude tepláreň vypúšťať do ovzdušia až o 95 percent emisii menej, čo predstavuje 50 ton odpadu.  Odlučovače už prešli záverečnými garančnými skúškami. Ich rekonštrukcia si vyžiadala náklady 21 miliónov korún. (ond)

(25.1.2007)  Tretí stupeň nezrušili
ĽUBOŠ ONDOVČIN
UBĽA- Plánovaná evakuácia kvôli vyliatemu potoku sa nakoniec neuskutočnila. 37 obyvateľov zo štyroch najviac ohrozených domov, dostali možnosť prenocovať v školskej  v telocvični.
V okrese Snina bola jednou z obcí, ktorú tento týždeň ohrozili dážď a topiaci sa sneh, aj pohraničná Ubľa. Ešte vo štvrtok popoludní tam nebol zrušený 3. stupeň povodňovej aktivity. Podľa starostky Nadeždy Sirkovej: „dnes podvečer (štvrtok) som zvolala zasadnutie povodňovej komisie. S ohľadom na výšku hladiny miestneho potoka nie je rozhodnuté, či 3. stupeň už dnes zrušíme“. V noci na dnes tam opäť pršalo, ale potok sa tento krát z koryta nevylial. Noc predtým pripravili  pre 37 obyvateľov zo štyroch najviac ohrozených domov náhradné ubytovanie v školskej telocvični. Samospráva im okrem strechy nad hlavou, poskytla aj stravu. Postihnutí sa však nakoniec rozhodli nocovať vo svojich domoch. Na organizovaní evakuácie sa podieľali príslušníci z hraničného oddelenia PZ SR. Od štvrtkového rána sa v Ubli za  pomocou hasičskej techniky likvidujú nánosy bahna zo zatopených pivníc. Vyčíslenie škôd na majetku občanov a obce je podľa starostky otázkou až nasledujúcich dní. Okrem rodinných domov, hospodárskych budov a záhrad, je zaliatych povodňovou vodou aj 20 miestnych studní.

(25.1.2007)  Po stopách Rómov
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Výnimočnou výstavou sa môže pochváliť Vihorlatské múzeum. Cez rôzne artefakty zmapovali históriu a život Rómov na našom území.
Prvá zmienka o Rómoch v Rakúsko –Uhorsku pochádza z roku 1322.  Vihorlatské múzeum predstavuje verejnosti výstavu  „Z dejín Rómov na Slovensku“. Návštevníkov zaujmú kópie starých  písomností o rôznych zákazoch a obmedzeniach pre Rómov. V zbierke  nechýbajú štýlové oblečenia, obrazy, nevšedné  hudobné nástroje,  inventár kováčskej dielne, ale aj výrobky rómskych košikárov a rezbárov. Vo vitrínach sa nachádzajú historické rómske knihy a časopisy. Snahou humenských múzejníkov je získavať nové exponáty aj z regiónu Zemplína. V pláne je aj sťahovanie expozície do inej časti humenského kaštieľa.

(25.1.2007) „Barnova rika“ naháňala hrôzu
ĽUBOŠ ONDOVČIN
ZEMPLÍNSKE HÁMRE– Situácia v hornozemplínskej obci sa po záplavách z polovice týždňa dostáva do normálu. Zlepšenie počasia vrátilo  miestny potok do koryta.
Silné dažde a následné topenie snehu sa podpísali na vyliati potoka Barnova rika v Zemplínskych Hámroch, v okrese Snina. Z okolitých vrchov sa do potoka začala valiť voda, ktorá so sebou brala všetko, čo jej stálo v ceste. Z naplaveného  dreva  sa pod mostíkmi, ktoré spájajú hlavnú obecnú cestu s pozemkami, začali tvoriť hrádze. Voda prudko stúpala, na niektorých úsekoch dosiahla  výšku 3 metrov a nakoniec sa vyliala po okolitých záhradách. Medzitým dravý prúd podmyl betónové platne, ktorými je potok zregulovaný.  Hrozilo, že sa časť asfaltky prepadne priamo do potoka. Voda zaplavila nielen priepusty, ale aj  pivnice a suterény bytových domov. Samospráva vyhlásia najprv druhý a potom tretí stupeň povodňovej aktivity. Vo štvrtok už záplavy pripomínali iba drevené podpory na betónových platniach a stále dosť silný prúd potoka. Domáci tvrdia, že v minulosti už potopy zažili, ale nikdy to nebolo v takom rozsahu, ako teraz. Evakuácia domácich nebola potrebná. Na obecnom majetku sú okrem  podmáčanej pôdy, škody hlásené aj na úsekoch 200 metrov dlhej regulačnej stene potoka. Výška škôd zatiaľ sumarizovaná nebola.

(24.1.2007) Našli mole, aj jed

ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Pre predajňu COOP-Jednota na sídlisku 3 nedopadla kontrola z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVaPS) dobre.
Na predajni voľne položené tácky s jedom pre hlodavcov a pri granulách pre psov poletujúce mole – takýto obraz sa ponúkal zákazníkom humenskej predajne COOP-Jednota na sídlisku 3.   Porušenia predpisov potvrdili kontrolóri z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. V čase ich previerky už mole medzi granulami uhynuli. RVaPS začala voči humenskej Jednote správne konanie. Na jeho konci bude pravdepodobne finančný  postih.  Šéf humenskej Jednoty Štefan Koľ zistené nedostatky nepopiera. Argumentuje však tým, že psie granuly dostali od výrobcu kontaminované vajíčkami moľov. Výrobcu granúl požiadali o predloženie  výsledkov laboratórnych testov. Za uloženie tácok s jedom pre hlodavcov na predajni nie sú zodpovední predavači, ale pracovníci deratizačnej firmy, kde si Jednota   preventívnu deratizáciu objednala. Či v prípade udelenia pokuty bude Jednota vymáhať peniaze od deratizačnej firmy a dodávateľa psích granúl – predseda Štefan Koľ zatiaľ nevedel povedať.

(23.1.2007) Bobry na Zemplíne
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Najväčší európsky hlodavec bobor vodný, dosahujúci váhu až 30 kíl, si úspešne razí cestu z Poľska na východné Slovensko. Na Zemplíne už evidujú viacero miest jeho výskytu.
Bobry boli na našom území vyhubené predovšetkým  kvôli  kožušine, ale aj pre ich „kastoreum“.  Je to na  olej bohatý sekrét, ktorému pripisovali účinky afrodiziaka. Pred nedávnom zaznamenali už aj na Zemplíne príchod bobrích rodín z Poľska. V súčasnosti na Slovensku ochranári eviduje približne 30 miest výskytu bobrov. V okresoch Humenné a Medzilaborce sú známe minimálne dve lokality, s bobrími hrádzami. Ich potravou, hlavne v zimnom období sú konáre a kmene stromov, ktoré dokážu prehrýzť silnými hlodákmi. Podľa riaditeľa Správy chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty (CHKO), Juraja Platka: „zatiaľ  sme nezaznamenali, že by bobry v územnej pôsobnosti Správy CHKO  spôsobili výrazne škody na drevinách brehových porastov“. Podľa odborníkov premnoženie najväčšieho európskeho hlodavca na Zemplíne nehrozí, skôr sa možno obávať vyčíňania pytliakov. Za zabitie bobra hrozí pokuta až 30 tisíc korún.

(21.1.2007) Vyhasol život cyklistu
HUMENNÉ– Vodič Škody 105 s humenským evidenčným číslom zrazil v sobotu večer cyklistu vo veku približne 60 rokov. K tragédi došlo  medzi obcami Hažín a Kamenica nad Cirochou. Havarované auto po zrážke zostalo stáť uprostred cesty. Túto prekážku na poslednú chvíľu zbadal vodič protiidúceho auta. V snahe zabrániť zrážke,  strhnúť riadenie a zišiel z cesty do poľa. Na mieste nehody asistovali humenskí hasiči, zdravotníci a polícia, ktorá nehodu vyšetruje.(ond)

(19.1.2007) Nový vysielač na hranici
ĽUBOŠ ONDOVČIN
POLONINY- Vonkajšia hranica Schengenského priestoru sa posilňuje. V poloninskom Národnom parku (NP), pár kilometrov od Ukrajiny finišujú so  spustením 32 metrov vysokého vysielača.
Rádiový signál v hraničnom pásme Polonín kvôli hornatému terénu doteraz chýbal. Vysielač, ktorý bude spustený do prevádzky o niekoľko dní,  umožní komunikáciu medzi policajnými hliadkami a operačným strediskom. Garantom je ministerstvo vnútra a montáž stožiara SITNO zrealizovali pomocou vrtuľníka. V stredu uložili na vrchol horského hrebeňa Príkra techniku a materiál. Kvôli silnému vetru bola montáž stožiara dočasne prerušená. Proti  výstavbe  rádiostanice bojujú  ochranári prírody, aj správa NP. Argumentujú, že je umiestnená v tesnom susedstve prírodnej rezervácie Stužica a že zákon o ochrane prírody a krajiny tu nedovoľuje stavať.  Lenže v roku 2004 ministerstvo životného prostredia udelilo na výstavbu výnimku. Odporcovia sú spokojní aspoň s tým, že cez les sa k vysielaču nebude stavať asfaltová cesta. Pôvodne mala byť asfaltka dlhá 620 metrov a široká štyri metre. Ministerstvo vnútra tvrdí, že namiesto asfaltky využijú existujúcu 3 a pol kilometrovú lesnú cestu – zvážnicu. S jej úpravami by sa malo začať v máji.

(18.1.2007) Úmrtia nespôsobil vírus!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– V Dome ošetrovateľskej služby na Lipovej ulici zaútočil nebezpečný vírus. V čase jeho výskytu zaznamenali úmrtie dvoch pacientov zariadenia. Súvislosť medzi ich úmrtím a vírusom však úrady vylúčili.
Na vírus, spojený s hnačkami alebo zvracaním a výnimočne aj so zvýšenou telesnou teplotou ochorelo v humenskom Dome ošetrovateľskej starostlivosti 21 pacientov a 6 členov personálu. Kompetentní sú presvedčení, že k zavlečeniu vírusu došlo cez návštevy, ktoré prichádzali  k pacientom. Regionálny ústav verejného zdravotníctva v Humennom vylúčil, že by išlo o  bakteriálny pôvod vírusu, napríklad z jedla. V inkriminovanom čase však došlo k úmrtiu dvoch pacientov zariadenia. Prvý z nich bol ešte predtým, v súvislosti s jeho kardio-diagnózou prevezený na ARO humenskej NsP. Druhý pacient  dlhodobo trpel viacerými závažnými diagnózami.  Súvis medzi vírusom a smrťou vylúčil aj primár patológie Ján Zrelák z humenskej nemocnice. Aby sa zamedzilo podobnému nakazeniu pacientov, vedenie ošetrovateľského zariadenia upravilo návštevné hodiny.

(17.1.2007) Prežili noc hrôzy – škody za pol milióna
ĽUBOŠ ONDOVČIN
SNINA– Šľahajúce plamene z pivničných priestorov a štipľavý dym boli dôvodom nočnej evakuácie dvadsiatky obyvateľov z bytovky na ulici Janka Kráľa.
Obyvatelia z 3-poschodovej bytovky v centre Sniny kvôli fajčiarskej vášni  17-ročného suseda  prežili noc ako z hororu. Z utorka na stredu, krátko pred polnocou začal  z ich pivníc stúpať dym. Privolaní hasiči pomocou výsuvného rebríka vyťahovali rozospatých obyvateľov z jednotlivých bytov. Kvôli nadýchaniu sa splodín bolo jedno dieťa ošetrené v nemocnice. Je paradoxom, že v bytovke len pred niekoľkými dňami dokončili úpravy interiéru  a nasledovalo jej zatepľovanie. Škody sú predbežné odhadnuté na  pol milióna korún. K požiaru sa priznal 17-ročný mladík, ktorý si v utorok popoludní zapálil v pivnici cigaretu. Keď mu ohorok spadol medzi platne uloženého polystyrénu, jednoducho to nechal tak a odišiel. Za všeobecné ohrozenie mu hrozí pobyt za mrežami až na tri roky.

(15.1.2007)„Čítačka“ pre nevidiacich
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Vďaka originálnemu zariadeniu na čítanie kníh sa stala Vihorlatská knižnica miestom stretnutí pre nevidiacich a slabozrakých.
Medzi takmer 54 tisíc čitateľmi, ktorí ročne prejdú  bránou humenskej Vihorlatskej knižnice je skupina 25 členov s vážnymi poruchami zraku. Pre nich bezplatne zapožičali z levočskej knižnice unikátne zariadenie, ktoré dokáže čítať knihy nahraté na CD nosičoch. V praxi to vyzerá tak, že čitateľ s poruchou zraku zájde do hudobného oddelenia knižnice, po konzultácii s knihovníčkou  si vyberie z aktuálnej ponuky a potom na spomínanej „čítačke“ listuje nielen v rôznych encyklopédiách, ale aj v slovenských a svetových románoch. „Čítačka“ sa ovláda podobne ako bežné CD prehrávače. Približne raz za polrok sa CD knihy pre nevidiacich kompletne obmieňajú. Okrem literatúry nahranej na CD nosičoch, vlastní Vihorlatská knižnica aj bohatú zbierku kníh prerozprávaných na magnetofónových kazetách. Je zvláštnosťou, že tieto kazety si chodia požičiavať aj čitatelia, ktorí poruchy zraku nemajú. Podľa pracovníkov knižnice, kniho-kazety si prehrávajú aj gazdinky pri domácich prácach, najčastejšie pri žehlení bielizne. Pokrokom v oblasti literatúry pre nevidiacich je, že pribúdajú CD knihy, ktoré je možné prehrávať aj na osobných počítačoch.

(15.1.2007) Večernica na Zemplíne
ĽUBOŠ ONDOVČIN
MICHALOVCE- Kolónia unikátneho druhu netopiera si za svoje zimovisko vybrala  jeden z mestských činžiakov na Ukrajinskej ulici.
Na Slovensku žije 28 druhov netopierov. V michalovskom okrese sa vyskytujú najmä veľké druhy ako raniak hrdzavý a večernica pozdná. Zoológ Štefan Danko zo Zemplínskeho múzea, ktorý sa netopierom venuje už vyše 30 rokov, teraz  zaznamenal neobvyklý nález. Priamo v Michalovciach odchytili druh netopiera, ktorý sa v našich končinách predtým nevyskytoval. Ide o Večernicu južnú, osídľujúcu najmä krajiny v oblasti Stredozemného mora a Balkánu. Vlani na Slovensku  chytili po jednom kuse večernice južnej aj chiropterológovia v Bratislave a Nitre. Na netopierov, ktorí sa usídlili pod strechou vežiaka na Ukrajinskej ulici upozornili Štefana Danka obyvatelia. Pri meraní zvuku, ktorý netopiere vydávajú, pomocou ultrazvukového detektora zaznamenal, že nepôjde o tradičný druh.  Kolónia večernice južnej zostáva pod dohľadom Zemplínskeho múzea.

(12.1.2007) Skúter od talianskych zoológov
ĽUBOŠ ONDOVČIN
STAKČÍN- Pracovníkom Národného parku (NP) Poloniny darovali  talianski zoológovia snežný skúter.
Vozový park správy NP Poloniny pred niekoľkými dňami obohatil snežný skúter. Momentálne sa využívať nedá, pretože v Poloninách snehu niet. Dar pochádza od talianskych kolegov z Parco Natura Viva Zoological. Z tejto súkromnej ZOO pochádzajú dve zubrie kravy Pasqualina a Itina, ktoré priviezli na Slovensko v rámci medzinárodného projektu návratu zubrov do Východných Karpát. Snežný skúter  bude  využívaný predovšetkým na monitoring momentálne 9-členného zubrieho stáda. Vo februári sa chystajú obe strany podpísať dohodu o výmennom pobyte študentov na výskum územia NP Poloniny. Talianski zoológovia pri odovzdaní skútra naznačili aj možnosť finančnej podpory monitorovania zubrov prostredníctvom satelitnej navigácie.

(11.1.2007) Transparentnosť, alebo: Niet nad známosti!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Primátor a jeho dcéra sa kvôli zásobovaniu mestských škôlok stali terčom kritiky časti humenských podnikateľov. Opäť sa potvrdilo, že bližšia je košeľa, ako kabát.
Po spustení novej web-stránky mesta humenskí podnikatelia čakali, že konečne získajú informácie o mestom vyhlasovaných verejných súťažiach. Márne!  Namiesto toho, im žlč zdvihla správa, že dcéra primátora Vladimíra Kostilníka bez vyhlásenia  verejnej súťaže zásobuje čistiacimi prostriedkami niektoré mestské materské školy. Prečo nebolo potrebné verejnú súťaž  vyhlásiť? Lebo v Humennom platí, že ak sa zachová  limit 70 tisíc korún pre jedného dodávateľa bez vykonania prieskumu trhu – súťaž sa nevyhlasuje. Práve to najviac nazlostilo niektorých podnikateľov. Na základe akých kritérií oslovuje radnica podnikateľov s ponukou? Stačí byť v rodinnom zväzku s primátorom?! To v písomnej odpovedi z radnice chýba. Podľa právnikov nejde o porušenie zákona, ale o etický problém. Radnica vystavila primátora podozreniu, že cez svoju funkciu  pomohol dcére získať  kšeft. Zainteresovaní podnikatelia čakajú, kedy na základe tohto prípadu dôjde konečne k zverejňovaniu  obchodných súťaží, či k ohlasovaniu nákupov tovarov a služieb na web-stránke mesta.

(10.1.2007) Na dlžníkov našli „fintu“
ĽUBOŠ ONDOVČIN
BUDINCE– Miestna samospráva našla spôsob, ako vyriešiť splácanie niekoľkoročných dlhov zo strany domácich Rómov.
Z 210 Budinčanov je tretina  Rómov a tí donedávna neplatili miestne dane a poplatky. Ich dlh predstavoval okolo 20 tisíc korún. Samospráva hľadala a našla spôsob, ako dlžné peniaze od Rómov získať. V minulom roku vznikla ústna dohoda medzi Rómami na aktivačných prácach a starostom Lorantom Juházsom. „Aktivovaní“ sľúbili, že po častiach začnú svoje dlhy vyrovnávať. Keď ich však na aktivačné práce zaradili, väčšina z nich na svoj sľub rýchlo zabudla. „Týchto občanov už viac v  rámci aktivovaných prác nezamestnám“ odkázal starosta. Rómovia si uvedomili, že ich príjmy sa bez aktivačného príspevku znížia. Od začiatku roka prichádzajú na obecný úrad a dlhy splácajú aj po 40, či  50 korún. Pribudlo síce vypisovania dokladov, ale dlhy sa zmenšujú.

(9.1.2007) Polícia žiada o spoluprácu: Danielovho vraha zatiaľ nemajú!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
SNINA- Od vraždy 17-ročného Daniela Sidora, ktorého na smrť dobodal zatiaľ neznámy páchateľ prešli už takmer dva týždne, avšak meno vraha zatiaľ polícia nepozná.
V závere roka Sninou otriasla tragédia. Mŕtvolu študenta gymnázia našiel 29. decembra v blízkosti železničnej trate okoloidúci muž. Daniel mal mnohopočetné bodné rany po celom tele, prevažne na chrbte a bruchu. Vražednú zbraň, ani páchateľa, či páchateľov do času našej uzávierky nenašli. Od vraždy prešli  už takmer dva týždne,  polícia je však skúpa na slovo!  Podľa prešovskej krajskej hovorkyne Magdalény Fečovej vyšetrovatelia rozhodli, že podrobnejšie informácie sa nebudú poskytovať, aby sa nezmarilo vyšetrovanie. Kriminalistom mal najviac pomôcť adresár z mobilu nebohého. Mali sa v ňom nájsť mená „kriminálne závadných“ ľudí, ktorí sú spájaní s rôznou nelegálnou činnosťou. Najčastejšie sa  spomínajú priekupníci a odberatelia drog. Ak sú naše informácie správne, polícia zobrala kvôli rozboru na prítomnosť krvi oblečenie od ľudí, ktorí boli v blízkosti Daniela pred vraždou. Sninu obchádzajú „zaručené“ správy o tom, kto a prečo Daniela zabil. Policajní vyšetrovatelia žiadajú všetkých, ktorí majú informácie o Danielovi, aby ich oznámili na prešovské krajské riaditeľstvo polície, alebo na číslo 158.

(8.1.2007) Stromy hynú pred očami domácich!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Stromy na mestskej pešej zóne hynú priamo pred očami domácich. Doteraz vykonané opatrenia na ich záchranu boli neúčinné. Kto je za to zodpovedný?
Už iba na fotkách a v spomienkach starých Humenčanov zostanú košaté koruny listnáčov na hlavnom mestskom námestí. Dnes je tam moderná pešia zóna  a návštevníkom do očí  udrie žalostný stav „zelených veteránov“. Viac ako dvadsiatke stromov kvôli vysýchaniu hlboko orezali konáre. Takmer 100 roční svedkovia minulosti pripomínanú svojim vzhľadom strašiakov. Kto je za to zodpovedný? „Chyba sa stala pri stavebných úpravách na pešej zóne“ myslí si zástupca mestských Technických služieb Ján Bober. Podľa neho došlo bagrovaním k porušeniu koreňovej sústavy. Vlásočnice, ktorými prechádza voda do stromov boli pretrhané. Nepomáha ani to, že cez leto cisternami dodávajú vodu priamo ku koreňom. Podľa oslovených odborníkov je chybou, že tieto stromy sú „obložené“ betónom a asfaltom. Keď sa v lete pešia zóna nahreje, staré listnáče sú ako v sušiarni. Možno ich ešte zachrániť? Niektoré určite! Podmienkou je, zmenšiť plochy z betónu a asfaltu. Namiesto toho urobiť trávniky a nasadiť ďalšiu zeleň. Témou vysychajúcich stromov sa bude zaoberať aj humenské zastupiteľstvo.

(5.1.2007) Krása na konci prstov
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Už viac ako sto absolventiek z celého Slovenska v  rámci rekvalifikácie opustili brány školiaceho strediska nechtového dizajnu manželov Magdoškových.
Upravené nechty sú nielen prejavom krásy, ale pre nechtových dizajnérov hlavne miestom na zviditeľnenie svojho umeleckého cítenia. Medzi európsku špičku v oblasti nechtové dizajnu patrí už niekoľko rokov Katarína Magdošková(30). Ostrieľaná slovenská reprezentantka má vo svojej vitríne aj pohár za 3. miesto   na Majstrovstvách Európy z roku 2003. Ako prvá na Slovensku pod dozorom 6-násobného majstra svete v nechtovom dizajne Treng Ngeveia zaviedla nový štýl 3D, ktorý si v súčasnosti razí cestu v Európe. Medzitým Katka vymenila  súťažnú stoličku za kreslo medzinárodnej porotkyne. Pozorne sleduje, aké sú najnovšie svetové trendy aj to,  ako sa na súťažných prehliadkach darí jej odchovankyniam. Kráse na konci prstov okrem Katky Magdoškovej  prepadol aj jej manžel Patrik. Dnes obaja vlastnia v Humennom nechtový salón a získali aj certifikát na rekvalifikáciu v tejto branži. Do dnešného dňa zaučili do tajov skrášľovania nechtov už vyše stovky mladých žien. V nechtovom dizajne sú súčasnosti svetovou veľmocou  Ukrajina a Francúzsko. Napriek tomu, aj vďaka Katke na Slovensku stúpa počet úspešných reprezentantiek v tomto neobvyklom výtvarnom umení.

(3.1.2007) Vykopnú ho z fary?
ĽUBOŠ ONDOVČIN
KOŠICE/BUDKOVCE- Arcibiskupskému úradu došla trpezlivosť! Všetko nasvedčuje tomu, že dni pobytu na fare sú pre bývalého farára Antona Zlatohlavého spočítané.
Situáciu na rímsko-katolickej  fare v Budkovciach, v  okrese Michalovce označujú domáci za divadlo a hanbu. Košický arcibiskup Alojz Tkáč miestneho kňaza Antona  Zlatohlavého v júni 2005 preložil z Budkoviec za nemocničného kaplána v Humennom. Kňaz nesúhlasil a odmietol uvoľniť budovu fary. Tkáč ho pre „zotrvanie v neposlušnosti“ v septembri 2005 suspendoval. Zlatohlavý sa voči tomu odvolal do Vatikánu. Kongregácia rozhodnutie arcibiskupa potvrdila. Ani toto rozhodnutie Zlatohlavý nerešpektoval a odvolal sa na Najvyšší tribunál Apoštolskej signatúry. Podľa cirkevného práva prestal byť farárom, nesmie vykonávať žiadne sviatosti a mal odovzdať faru. Zlatohlavý si z rozhodnutí ťažkú hlavu nerobí a naďalej býva v budkovskej fare. Zdá sa, že na arcibiskupskom úrade konečne našli spôsob, ako „spurného pastiera duší“ z fary vypudiť. Podľa našej informácie, v týchto dňoch vstúpil  do platnosti exekučný príkaz. Zlatohlavého čaká s „pomocou“ súkromnej bezpečnostnej služby vysťahovanie. Chceli sme vedieť, kam povedú jeho kroky, ale suspendovaný duchovný nám predtým, ako zabuchol dvere stihol povedať, že s médiami sa nebaví.  Zaujímavosťou Budkoviec je, liturgie tam slúži nielen novovymenovaný kňaz, ale aj vykopnutý Zlatohlavý. Omšu majú v tom istom miestnom kostole, ale každý v inú hodinu.

(3.1.2007) Zatiahne sa slučka okolo Danielovho vraha?!
ĽUBOŠ ONDOVČIN
SNINA- Na nový rok odprevadili na poslednej ceste 17-ročného Daniela Sidora, ktorého na smrť dobodal zatiaľ neznámy páchateľ.
V závere roka Sninou otriasla tragédia. Mŕtvolu študenta gymnázia našiel 29. decembra skoro ráno v blízkosti železničnej trate okoloidúci muž. Daniel mal mnohopočetné bodné rany po celom tele, prevažne na chrbte a bruchu. Vražednú zbraň, ani páchateľa, či páchateľov do času našej uzávierky nenašli. Od vraždy prešlo už 6 dní, ale polícia je stále skúpa na slovo!  Podľa prešovskej krajskej hovorkyne Magdalény Fečovej vyšetrovatelia sa rozhodli, že informácie sa nebudú poskytovať, aby sa nezmarilo vyšetrovanie. Podľa našich zdrojov vyšetrovateľom najviac pomohol adresár z mobilu nebohého. Mali sa v ňom nájsť mená „kriminálne závadných“ ľudí, ktorí sú spájaní s rôznou nelegálnou činnosťou. Najčastejšie sa  spomínajú priekupníci a odberatelia drog. Práve kvôli tomu,  polícia už od piatku z tohto prostredia dôkladne „preosieva“ všetkých, ktorí boli s Danielom v kontakte. Ak sú naše informácie správne, polícia kvôli rozboru na prítomnosť krvi zobrala oblečenie od ľudí, ktorí boli v blízkosti Daniela pred vraždou. Podľa informácie z prostredia  polície, „slučka okolo podozrivého sa zaťahuje stále silnejšie“ a je už iba otázkou hodín, kedy sa vyšetrovateľom podarí zhromaždiť dostatok dôkazov, aby sa pozostalí a verejnosť dozvedali meno Danielovho vraha.

(3.1.2007) POZVÁNKA NA VÍKEND: Najmenší ZOO-park na východe
ĽUBOŠ ONDOVČIN
STROPKOV– V roku 1984 otvorila verejnosti svoje brány vtedy najmenšia ZOO na Slovensku.  Svojou polohou uprostred mesta ponúka návštevníkom po celý rok príležitosť na poučenie a využitie voľného času detí a mládeže. Okrem vystavovania cudzokrajných zvierat vo vyše 40 voliérach plní ZOO-park aj úlohu ochrany genofondu našej planéty. Bránami parku prejde ročne viac ako 40 tisíc obdivovateľov. Medzi atrakcie patrí najstarší v zajatí žijúci tiger na svete, ale aj párik amerických púm, dikobrazy, nosále, fretky, opice, kopytníky, množstvo vtákov a exotické plazy vo viváriu. Skupinovú návštevu si treba dohodnúť telefonicky: 054-742 2381, mobil 0903-048263. Vstupné: nad 15 rokov/15 Sk, deti do 4 rokov zdarma, od 4 do 15 rokov 10 korún.

(2.1.2007) Rozobrali nosné priečky bytovky – Spadne im na hlavu?
ĽUBOŠ ONDOVČIN
SNINA– Jednu z rómskych bytoviek na Palárikovej ulici budú musieť zbúrať. Je to „zásluhu“ priamo jej obyvateľov, ktorí rozobrali priečky v prízemí a narušili statiku budovy.
Kvôli vyše 1,5 miliónovému dlhu previedlo v minulom roku mesto Snina na rómske združenie dva bytové domy. Následne došlo k zníženiu dlhu, na dnešných necelých 300 tisíc korún. Podľa Bohuša Kotlára, predsedu Združenia Rómov pod Vihorlatom teraz hrozí, že bytovka spadne svojim nájomníkom rovno na hlavu.  Užívatelia 12 bytov v snahe rozšíriť si pivnice, rozobrali nosné steny a tým narušili statiku budovy. Hrozí všeobecné ohrozenie a  nezostáva iné, ako bytovku zbúrať. Kam pôjdu terajší nájomníci? Združenie chce cez  ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja nájsť financie na výstavbu 3-izbových domčekov. Podmienkou je, že  domčeky by si museli postaviť priamo rómski obyvatelia. Tento týždeň sa uskutoční stretnutie zástupcov Združenia Rómov pod Vihorlatom so sninským primátorom. Cieľom stretnutia je ponúknuť pozemok pod zdevastovanou bytovkou na výmenu za iný. Ak samospráva bude súhlasiť, na novom pozemku by mohlo vyrásť spomínaných 12 domčekov.

(1.1.2007) Bábiky obsadili múzeum
ĽUBOŠ ONDOVČIN
HUMENNÉ– Do polovice januára možno vo Vihorlatskom múzeu obdivovať  kolekciu historických porcelánových bábik. Zberateľská hodnota niektorých exponátov prevýšila sumu stotisíc korún.
Kolekcia šesťdesiatich porcelánových bábik, ktoré zozbierala Eva Reményi-Szamosiová z maďarskej Mátészalky, je malou časťou jej zbierky pozostávajúcej z vyše 400 originálov. Bábikami dosahujúcimi výšku až jeden meter prispela na výstavu Humenčanka Eva Svinčáková. Predchodcami bábik s porcelánovými hlavami boli tzv. dockenmacher (bábiky z dreva), ktoré sa začali vyrábať okolo roku 1400 v nemeckom Norimbergu. O tristo rokov neskôr začali dreveným bábikám vsadzovať sklenené oči a dostali parochne z pravých vlasov. Výrobu hlavičiek bábik z neglazovaného porcelánu nazývaného biskvit zaviedli v Európe francúzske porcelánky. „Zlaté časy“ porcelánovým bábikám začali začiatkom 20 storočia a ich najväčšie výrobne sa nachádzali vo Francúzsku. Postupom času upadali do zabudnutia, ale dnes sa ich zberatelia môžu pochváliť aj exponátmi, ktorých cena prevyšuje  hodnotu špičkových limuzín. Vo Vihorlatskom múzeu v Humennom možno porcelánové bábiky obdivovať do polovice januára.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *