1. Zemplínsky rezancový koch

Potrebujeme: 500g širokých rezancov, 50g masla, 50g cukru, 3 žĺtky, vanilkový cukor, 3 bielky na sneh, soľ.
Prvá plnka: 100g mäkkého tvarohu, 30g cukru, 1 žĺtok.
Druhá plnka: 3 lyžice slivkového lekváru, lyžička rumu.
Tretia plnka: 60g orechov, 30g práškového cukru. 20g masla na formu.
Postup prípravy:
Rezance uvarené v osolenej vode a scedíme. V miske vymiešame maslo s cukrom, postupne pridávame žĺtky, vanilkový cukor a rezance. Nakoniec pridáme tuhý sneh z bielkov a zľahka premiešame. Vymastenú formu naplníme štvrtinou rezancov a na ne položíme tvaroh rozmiešaný s cukrom a žĺtkom. Dáme ďalšiu štvrtinu rezancov, potrieme pripraveným slivkovým lekvárom.
Opäť rezance, posypeme osladenými mletými orechmi a zakončíme rezancami. Pečieme v mierne zohriatej rúre asi 45 minút.